Back Image Servicii PsihologiceÎnapoi la articole

Mutismul selectiv

scris de: Liliana Nicola|1 august 2024
Mutismul selectiv

Cum se manifesta tulburarea?

Mutismul selectiv este o tulburare de anxietate caracterizata prin incapacitatea persoanei afectate de a vorbi in anumite situatii. Persoana care sufera de aceasta tulburare poate vorbi fara probleme in alte situatii. De obicei, persoanele pot vorbi in preajma celor cu care se simt in siguranta (in familie, cu prietenii etc.).

Tulburarea apare, de cele mai multe ori, in jurul varstei de 2-4 ani si poate persista pana la varsta adulta. Adesea, adultii cu aceasta tulburare dezvolta anxietate si evita situatiile in care apare acest blocaj al vorbirii. Din aceasta cauza, parcursul scolar, profesional si relatiile cu ceilalti pot fi afectate. Poate fi foarte dizabilitant pentru cineva sa nu se poata exprima verbal, mai ales in situatiile in care chiar are nevoie de asta.

Care ar putea fi cauzele aparitiei acestei tulburari de anxietate la copii?

Unii specialisti spun ca mutismul selectiv a fost observat la persoanele care au predispozitie genetica la anxietate. Desi s-ar putea crede ca o persoana cu aceasta tulburare a suferit un abuz sau a trecut printr-o trauma, acest aspect nu a fost demonstrat stiintific.

Incapacitatea de a vorbi este asociata cu timiditatea, emotivitatea sau fobia sociala. Problemele de auz sau problemele ce afecteaza limbajul pot duce la dezvoltarea acestei tulburari anxioase.

S-au observat mai multe cazuri de copii cu incapacitate selectiva de a vorbi in randul copiilor bilingvi sau multilingvi si la copiii care au trait intr-o tara straina.

De asemenea, studiile clinice au relevat o excitabilitate foarte mare a amigdalei la aceste persoane.

Cum ne dam seama ca un copil sufera de mutismul selectiv?

DSM 5 propune urmatoarele 5 criterii de diagnostic:

  • Incapacitatea de a vorbi in situatii sociale in care este de asteptat ca persoana sa vorbeasca (de exemplu, la scoala), desi in alte situatii vorbeste.
  • Perturbarea influenteaza rezultatele scolare si profesionale sau comunicarea sociala.
  • Durata perturbarii este de cel putin 1 luna (nu se limiteaza la prima luna de scoala).
  • Incapacitatea de a vorbi nu este cauzata de lipsa cunoasterii sau de disconfortul de a vorbi in limbajul cerut de situatia sociala respectiva.
  • Perturbarea nu este mai bine explicata de o tulburare de comunicare (de exemplu, tulburarea de fluenta verbala cu debut in copilarie) si nu apare exclusiv in cadrul unei tulburari din spectrul autist, schizofreniei sau altor tulburari psihotice.

Diagnosticarea tulburarii se face, de cele mai multe ori, dupa varsta de 3 ani. Pentru un diagnostic pozitiv, este important sa fie excluse urmatoarele tulburari:

  • Tulburarea de comunicare
  • Tulburarile de neurodezvoltare
  • Schizofrenia
  • Alte tulburari psihotice
  • Tulburarea anxioasa

Exista un tratament pentru mutismul selectiv?

Mutismul selectiv se poate ameliora prin scaderea reactiei anxioase in situatiile in care cel afectat este incapabil sa vorbeasca. Cele mai utilizate si mai eficiente sunt tehnicile cognitiv-comportamentale si tehnicile comportamentale. Prin intermediul lor, se urmareste imbunatatirea capacitatii persoanei afectate de a-si controla anxietatea. Avand in vedere ca tratamentul incepe din copilarie, tehnicile specifice terapiei prin joc sunt si ele foarte utile.

Daca si TU:

  • Ai observat ca sunt situatii specifice in care esti incapabil sa vorbesti, fara sa ai un motiv anume
  • Iti doresti sa scapi de aceasta dificultate si sa te poti exprima verbal in orice situatie
  • Iti doresti sa iti ajuti copilul sa fie capabil sa se exprime verbal, oricand isi doreste

NOI https://telepsychology.ro/echipa/ suntem DOAR la un click distanta!

Bibliografie:

American Psychiatric Association, 2016, DSM 5 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Editura Medicala Callisto

Ți-a fost de ajutor articolul? Trimite-l și prietenilor tăi interesați!

Distribuie acest articol

Heart image

Discută cu un specialist Telepsy.

Discută cu un specialist Telepsy.

© 2024 — Telepsy.ro. Toate drepturile rezervate.