Anxietatea si tipurile de tulburari anxioase
Agitatia cotidiana si stresul resimtit tot mai pregnant au condus in ultimii ani la o crestere uriasa a numarului cazurilor de persoane diagnosticate cu diverse tulburari de anxietate.
Anxietatea este o stare afectiva definita de un sentiment de nesiguranta resimtit in majoritatea timpului si reflectandu-se ca si consecinta in majoritatea actiunilor persoanelor anxioase.
Paradigma acestui fenomen consta in faptul ca aceasta teama permanenta este conexata fie de un pericol potential, fie de unul doar perceput.
Lipsa constientizarii pericolului ce declanseaza starea de anxietate (a trigger-ului) amplifica trairile de nesiguranta si neliniste.
Cu toate acestea, pentru a intelege intr-o maniera corecta conceptul de anxietate, este necesar sa o deosebim de frica, emotie cu care adesea aceasta este confundata.
Cum facem diferenta?
Frica reprezinta raspunsul emotional fata de un pericol concret si real, in timp ce anxietatea este o pregatire a unui raspuns fata de o situatie sau fata de un pericol care ar putea produce starea de frica.
Cum si cand devine anxietatea o reala problema?
Vigilenta si timpul de reactie sunt factori emblematici ai anxietatii. Dezechilibrul apare atunci cand nu exista o directa proportionalitate intre nivelul de reactie si cel al imnentei pericolului la care subiectul este expus. Practic, acest fenomen are loc in momentul in care evaluarea noastra asupra unei situatii, unui obiect, unui context, este amplificata raportat la consecintele reale ale acestora.
Spre exemplu, daca atunci cand nu reusim sa ne incadram intr-un termen limita de finalizare al unui proiect, in loc sa avem o gandire de tipul "Voi solicita o prelungire a termenului si-mi voi asigura superiorii de toata seriozitatea si implicarea mea suplimentara" ne confruntam cu o reactie de tipul starilor de frica, de panica, de frustrare, de catatonie (blocaj) profesionala si o gandire "Gata, nu mai exista nicio solutie, oricum maine ma vor da afara din companie", acestea reprezinta elemente ale tulburarilor anxioase.
Care sunt tipurile tulburarilor de anxietate?
Anxietatea este clasificata in mai multe categorii de tulburari insa astazi doar le vom enumera si vom discuta pe larg despre fiecare in parte, in urmatoarele articole TelePsychology.
Asadar, conform "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" (5) supranumit si "Biblia psihologului clinician", anxietatea este clasificata dupa cum urmeaza:
- Tulburarea anxioasa de separare
- Mutismul selectiv
- Fobia specifica
- Tulburarea anxioasa sociala (fobia sociala)
- Tulburarea de panica
- Agorafobia
- Tulburarea anxioasa generalizata
- Tulburarea anxioasa indusa de substante sau medicamente
- Tulburarea anxioasa secundara unei afectiuni medicale
- Alta tulburare anxioasa specificata
- Tulburarea anxioasa nespecificata
Exista tratament?
Anxietatea de orice fel si consecintele acesteia asupra functionalitatii personale, sociale si profesionale pot fi atenuate si chiar tratate intr-un proces terapeutic alaturi de un specialist.
Platforma TelePsychology iti ofera servicii psihologice online complete, servicii ce sunt oferite prin intermediul unui numar mare de psihologi angrenati in acest proiect de anvergura.
Daca si TU:
- Iti doresti ca frica sa nu-ti mai fie dusman intr-un context ce pentru restul persoanelor din jurul tau este invelit in normalitate
- Iti doresti sa afli care sunt cauzele starii tale emotionale actuale
- Iti doresti sa nu mai "catastrofezi" aspecte ce au pericolul situate doar la un nivel de potentialitate
- Iti doresti sa poti oferi 100% din potentialul de care dispui fara ca emotiile cu o conotatie negativa sa-ti afecteze capacitatea
ITI suntem DOAR la un click distanta!
Bibliografie:
American Psychiatric Association, (2016). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Callisto.
Ți-a fost de ajutor articolul? Trimite-l și prietenilor tăi interesați!